Jak przygotować tradycyjny azjatycki Hot Pot?
Tradycyjne, polskie dania cieszą się niesłabnącą popularnością. Kotlet schabowy z ziemniaczanym purée i zasmażaną kapustą poprzedzony rosołem jest na zakorzeniony w niemal każdym domowym menu.
Jednak coraz częściej w tygodniowym jadłospisie obok tradycyjnych dań można znaleźć potrawy z najodleglejszych zakątków świata. Ciekawość nowych smaków i chęć eksperymentowania z nieznanymi wcześniej przepisami rośnie z roku na rok. I nie można się dziwić. Łatwość w dostępie do zagranicznych produktów umożliwiających osiąganie niemal takich samych efektów jak w restauracji oddalonej o tysiące kilometrów, zachęca do założenia fartucha i eksperymentowania.
Kuchnia w 5 smakach
Pośród polskich poszukiwaczy niebanalnych smaków panuje trend na poznawanie najbardziej odległych smaków. Dlatego częściej od kuchni francuskiej czy włoskiej, wybierana jest kuchnia azjatycka. Jej aromatyczność oraz zróżnicowana skala ostrości sprawiają, że niemal każdy, niezależnie od upodobań smakowych, jest w stanie znaleźć coś dla siebie.
Podstawą dań z Dalekiego Wschodu jest najczęściej ryż, który pod różną postacią występuje zarówno w wersji smażonej, jak i rolowanej w akompaniamencie ryb, podawanych jako sushi. Obok ryżu najczęściej można znaleźć owoce morza, chude mięsa oraz świeże warzywa.
Charakterystyczne dla azjatyckiej kuchni pozostają także aromatyczne przyprawy. Imbir, curry czy kardamon to jeden biegun, który oferuje niesamowity bukiet smakowy. Po przeciwnej stronie znajdują się chili i wasabi, gwarantujące niezapomniane doznania miłośnikom ostrej kuchni.
Zalety kuchni azjatyckiej
Pośród mieszkańców krajów Dalekiego Wschodu próżno szukać ofiar chorób cywilizacyjnych. Tylko niewielki odsetek boryka się z nadwagą czy cukrzycą. A to za sprawą zdrowego odżywiania. Kuchnia azjatycka, obok swojej aromatyczności, słynie ze zdrowych produktów. Podstawowym składnikiem są świeże warzywa, które dzięki swojej nieprzetworzonej formie pozostają niskokaloryczne i obfite witaminy. W zestawie z gotowanym ryżem, który dostarcza wolno przyswajalną energię, tworzy prawdziwie zbilansowaną potrawę.
Nóż w dłoń
Kuchnia orientalna kusi swoimi kolorowymi i aromatycznymi daniami. Jednak warto mieć na uwadze, że często są to potrawy, które wymagają choćby minimalnego warsztatu kulinarnego. Na przygotowywanie posiłków bardziej wymagających, jak azjatyckie pierożki czy sushi, warto umówić się z kimś bardziej doświadczonym. Nieumiejętna obróbka potraw może później objawić się niechęcią do kuchni Dalekiego Wschodu.
Tradycyjny Hot Pot
Wspólne przygotowywanie posiłków jest obecne w azjatyckiej kulturze. Można to zaobserwować, chociażby podczas gotowania przy jednym stole. Jak to możliwe? Dzięki Hot Pot – czyli ognistego kociołka postawionego w centralnej części stołu. Kociołek jest nieprzerwalnie podgrzewany np. przez przenośną kuchenkę indukcyjną TS802 lub TS805, dzięki czemu cały proces przyrządzania posiłku odbywa się w miejscu, w którym jest później konsumowany. Dodatkową zaletą Hot Pot jest możliwość uczestnictwa dowolnej liczby gości, co może stanowić ciekawe urozmaicenie wieczoru w gronie przyjaciół lub rodziny.
Jak przygotować Wietnamski Hot pot (Lẩu)
Do przygotowania bulionu potrzeba:
500 gramów żeberek z kością
½ cebuli
3 ząbki czosnku
1 papryczkę chili (jeśli ktoś lubi ostre dania)
3-4 liście limonki zielonej
3 pałeczki trawy cytrynowej
2 gwiazdki anyżu
4 cm kory cynamonu
2 pomidory pokrojone w ósemki
300 gramów ananasa
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka cukru
Sól
Pamiętaj, że masz pełną dowolność, danie nie musi być konkretnym daniem: makaron ryżowy, makaron chiński, papryka, grzyby, jarmuż, kapusta, szpinak wodny, brokuły, tofu, kolendra, mięta, okra, marchewka, cukinia, tajska wołowina na cienkim cieście (jak carpaccio), krewetki... cokolwiek na co masz ochotę. Kuchnia azjatycka cechuje się różnorodnością, świeżością i kolorami.
Sos tamaryndowy
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki pasty z tamaryndowca
2-3 łyżki wody
Sezam do posypania
Sos sojowy
Sos tajski
1 ząbek czosnku
½ Papryczki chili piri piri Birds eye
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka cukru
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki wody
- Krok 1:
Żeberka umieścić w garnku i zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować 3-4 minuty. Po tym czasie na wierzchu pojawią się szumowiny, należy odlać wodę, żeberka opłukać a garnek przetrzeć z zabrudzeń. Pokroić ananasa i pomidory na małe kawałki i dodać do garnka. Żeberka ponownie umieścić w garnku, dodać cebulę, czosnek, chili, kaffir, rozgniecioną trawę cytrynową, anyż, cynamon i kardamon. Wlać ok 2-2,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu przez ok 2 godziny. Po tym czasie wyciągam delikatnie żeberka, wywar przecedzam do czystego garnka, doprawiam solą, octem i cukrem. Żeberka się nie zmarnują, można je zapiec z sosem bbq – będą rewelacyjne! Makaron ryżowy moczę w gorącej wodzie przez 15-20 minut, lub wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć na misę.
- Krok 2:
Pokroić dodatki na kawałki i ułożyć na talerzu.
- Krok 3:
Do miseczki nalać sos sojowy, polecam Kikkoman. Pasta z tamaryndowca mieszanie z wodą, w której wcześniej rozpuścić cukier. Zazwyczaj radzę wybrać pastę, która jest gładka. Jeśli dostaniecie tamaryndowca z pestkami, należy go namoczyć w niewielkiej ilości letniej wody a następnie przetrzeć przez sito. Sos tamaryndowca świetnie podkręca danie. Przelać go do miseczki i posypać sezamem. Papryczkę, czosnek oraz cukier utrzeć w moździerzu na pastę, dodać sos rybny, ocet ryżowy i wodę, tak powstaje ostry sos tajski.
Kuchenka do Hot Pot
Posiłki przygotowywane techniką Hot Pot to dania, które nie powstają pośród kuchennych przyborów, jak inne tradycyjne potrawy. Dlatego do ich przygotowania niezbędna jest przenośna kuchenka indukcyjna. Dzięki swojej mobilnej konstrukcji może zostać umieszczona w dowolnym pomieszczeniu, a nawet na zewnątrz, jeśli istnieje możliwość podpięcia do kontaktu. Warto także pamiętać, że podczas kolacji, w której bierze udział co najmniej kilka osób, kuchenka indukcyjna pozostaje bezpieczniejszym rozwiązaniem od tradycyjnej, gazowej.
Kuchenki indukcyjne TS802 i TS805
Szukając sprawdzonych kuchenek na wieczór z Hot Pot, warto przyjrzeć się modelom TS802 i TS805. Ich niewielka oraz przenośna konstrukcja, umożliwia łatwe i wygodne umieszczenie na środku stołu, dzięki czemu każdy biesiadnik będzie miał swobodny dostęp do garnka.
Pole grzewcze o mocy do 2000W generujące temperaturę w zakresie 60-270°C gwarantuje łatwe przyrządzanie nawet najbardziej wymagających i czasochłonnych potraw. Czytelny wyświetlacz LED ułatwia odczytywanie istotnych parametrów z każdego miejsca przy stole, dzięki czemu każdy uczestnik może łatwo skontrolować stan gotowania.
Dzięki funkcji automatycznego wyłączenia przy braku garnka na polu grzewczym kuchenka pozostaje bezpieczna, minimalizując ryzyko poparzenia. A specjalny tryb Hot Pot zapewnia wydajną pracę urządzania, gwarantując równomierne rozprowadzanie temperatury, nawet podczas kilkugodzinnej pracy bez przerwy.
Inne dania Hot Pot
Hot Pot, który można określić mianem kociołka rozmaitości, daje nieskończenie wiele możliwości kulinarnych. Dzięki swojej pojemnej konstrukcji nieustannie poddawanej obróbce cieplnej, w środku mogą zmieścić się wszystkie ulubione produktu. Warto jednak pamiętać, aby łączyć je z głową.
Dania, które najczęściej są przygotowywane w Hot Pot to:
Azjatycki rosół z sosem chili – tradycyjna zupa powstająca na bazie bulionu w skład, którego wchodzą m.in.: czerwona pasta curry, sos sojowy czy brązowy cukier. Istotnym składnikiem azjatyckiego rosołu jest mięso wołowe. Należy je ułożyć w osobnych miseczkach, dzięki czemu goście sami decydują jak długo chcą gotować mięso w bulionie.
Chiński kociołek HuoGuo – tradycyjne danie, którego historia w kuchni chińskiej sięga nawet 1000 lat. Bazą dla HuoGuo jest aromatyczny wywar składający się m.in. z suszonej czerwonej papryki, pasty z fasoli Pixianczy anyżu. Po przygotowaniu wywaru do środka należy dodać preferowane składniki i gotować przez 3 minut. Całość podawać z ryżem.
Hot pot z wołowiną – dania, które podobnie jak większość potraw przygotowywanych w Hot Pot, powstaje na bazie buliony. Doprowadzony do wrzenia i gotowany przez 5 minut jest gotowy do dodawania składników. Tradycyjny Hot Pot z wołowiną to przede wszystkim polędwica wołowa, chili, tofu, grzyby mun czy makaron ryżowy. Istnieje również kilka składników dodatkowych, które mogą być zmieniane według preferencji osób biorących udział w gotowaniu.
Podsumowanie
Kuchnia azjatycka ma wiele do zaoferowania. Zarówno pod względem aromatyczności, skali ostrości, jak również sposobu przyrządzania. Decydując się na wspólną biesiadę podczas gotowania w stylu Hot Pot, warto zaopatrzyć się w niezbędne narzędzia, jak kociołek czy przenośna kuchenka indukcyjna TS802 lub TS805, umożliwiające komfortowe gotowanie przez wiele godzin.