Jak gotować ryż - w czym i jaki czas - rozwiązanie odwiecznego problemu
Ile gotuje się ryż?
Na czas gotowania się ryżu wpływa przede wszystkim jego gatunek. Ryż biały potrzebuje tego czasu najmniej - około 10-20 minut, podczas gdy ryż brązowy oraz czarny potrzebują nawet do 40 minut. Ryż przed gotowaniem warto przepłukać go pod bieżącą wodą, aby pozbyć się skrobi, która jest odpowiedzialna za jego sklejanie.
Na smak i konsystencję gotowego ryżu, oprócz jego jakości i dobrego pochodzenia, wpływa odpowiednie naczynie do gotowania ryżu. Do takich możemy zaliczyć rondel z powłoką marmurową, która zapobiega przywieraniu, a jego szybko nagrzewające się dno sprawia, że szybciej zjesz upragniony posiłek. Oczywiście w sklepach znajdziemy również ryż pakowany po 100 gram w plastikowe woreczki. Wystarczy wrzucić go do wrzącej wody i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, jednak zawsze należy sprawdzić rekomendację producenta.
Jak gotować ryż do sushi?
Ryż jest podstawowym składnikiem sushi, dlatego warto zwrócić szczególną uwagę, aby dobrze go przygotować. Maszyna do gotowania ryżu świetnie się sprawdzi i znacząco skróci czas przygotowania rolek. W czasie, gdy będziemy szykować składniki takie jak ryba czy warzywa, ryż sam się ugotuje, nie przypali się i będzie idealny. Przed gotowaniem, nie zapomnij od dokładnego przepłukania ryżu do momentu, aż woda przestanie być mętna.
Automatyczny garnek do ryżu uzupełnij wodą, odmierzając ją dołączoną miarką, dodaj taką samą ilość ryżu, nastaw urządzenie, a ono powiadomi Cię, gdy ryż będzie już gotowy. Po ugotowaniu dopraw go zaprawą z octu ryżowego, soli i cukru - po ostygnięciu będzie idealny do skręcania rolek!
Ryż jaśminowy jak gotować?
Przygotowanie ryżu jaśminowego jest bardzo proste. Jeśli nie masz w domu ryżowaru, spokojnie zastąpi go garnek ze stali nierdzewnej. W przypadku tej odmiany ryżu nie powinieneś go przepłukiwać ani solić przed gotowaniem - sam w sobie ma wyjątkowy, lekko orzechowy smak, który szkoda zaburzać dodatkowymi przyprawami. Wrzucamy go do garnka, zalewamy zimną wodą w proporcji 1:1,3 i przykrywamy najlepiej szklaną pokrywką, która umożliwi nam obserwowanie procesu gotowania bez konieczności podnoszenia pokrywki. Gdy cała woda wyparuje - to oznaka, że ryż jest gotowy do spożycia.
Jedno urządzenie - wiele zastosowań
Sypki i szybki ryż? Taki właśnie będzie, jeśli zdecydujesz się na garnek do gotowania ryżu, który oprócz tego, że sam ugotuje Ci idealny ryż, bez konieczności pilnowania go, to dodatkowo nadaje się do przyrządzenia smacznego posiłku. Pamiętaj o dostosowaniu pojemności urządzenia do potrzeb swojej rodziny - maszyna do gotowania ryżu daje możliwość ugotowania obiadu dla rodzinny czteroosobowej, ale również ośmioosobowej. Nieprzywierająca powłoka oraz wkład do gotowania na parze gwarantują bezproblemowe pichcenie! Wbudowana funkcja podtrzymywania ciepła sprawia, że spóźnialscy domownicy również załapią się na ciepły obiad.